Dersin Adı | Gıda Analizleri |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MLBT 205 | Güz | 2 | 2 | 3 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Ön Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Dersin amacı öğrenciye temel düzeyde gıda analiz yöntemlerini öğretebilmektir. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu dersin içeriği temel düzeydeki gıda analizlerini (Asitlik, yoğunluk, kurumadde analizi, yağ tayini, donma noktası, kül miktarı, mikrobiyolojik analizlerini) kapsar. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | X |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Gıda Analiz Prensipleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 1 |
2 | Örnek Alımı ve Hazırlanması- Analitik Yöntemlerin Değerlendirilmesi | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 2 |
3 | Gıdalarda Protein Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 3 |
4 | Gıdalarda Protein Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 3 |
5 | Gıdalarda Yağ Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 4 |
6 | Gıdalarda Karbonhidrat Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 5 |
7 | Ara sınav | |
8 | Gıdalarda Kül ve Mineral Madde Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 6 |
9 | Gıdalarda Asitlik ve pH Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 7 |
10 | Gıdalarda Vitamin Tayini | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 8 |
11 | Gıdalarda Alkol Tayini | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 9 |
12 | Gıda Katkı Maddelerinin Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 10 |
13 | Gıda Endüstrisinde Kalite Kontrol Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 11 |
14 | Gıda kaynaklı bakteriyel patojenler/ Gıdalarda Staphylococcus aureus sayımı | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 12 |
15 | Dönemin değerlendirilmesi | |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Marvaha, K.,“Control and Analysis for Food and Agricultural Products”, Gene Tec Books, (2010) ISBN 978-81-89729-93-6 Yetim, H., Kesmen, Z., “Gıda Analizleri”, Erciyes Üniversitesi Ders Yayınları-163 Geçgil, Ş., “Besin Analizi”, Fatih yayınevi, (1987). |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 9 |
Laboratuvar / Uygulama | 1 | 20 |
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | 1 | 16 |
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 25 |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 70 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 1 | 16 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | 1 | 10 | |
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 15 | |
Final Sınavı | 1 | 15 | |
Toplam | 120 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir. | X | ||||
2 | Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir. | X | ||||
3 | Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir. | X | ||||
4 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir. | X | ||||
5 | Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir. | X | ||||
6 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir. | X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir. | X | ||||
8 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir. | |||||
9 | İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir. | |||||
10 | İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir. | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest